Zutphen heeft een biodi­ver­si­teitsplan!


PvdD dient moties en amen­de­menten in ter verscherping

26 februari 2024

Goed nieuws! Vandaag is het biodiversiteitsplan door de raad vastgesteld. Biodiversiteit zal onderdeel vormen van het te voeren integrale ruimtelijke beleid.

Hierop heeft de Partij voor de Dieren meerdere moties en amendenten ingediend samen met andere partijen.

  • Jaarlijks een jaarbrief Biodiversiteit (PvdD, GroenLinks, D66)
  • Voorkomen van biodiversiteitsverlies bij ruimtelijke ontwikkelingen en inrichtingsprojecten (PvdD, GroenLinks)
  • Betere bescherming zeldzame soorten en populaties (GroenLinks, PvdD)
  • Diervriendelijk beheer van openbaar groen (PvdD, Kies Bewust Lokaal)

Jaarlijks een jaarbrief Biodiversiteit

Het biodiversiteitsplan maakt onderdeel uit van een complex integraal ruimtelijk beleid en adaptief is van aard. Vanwege de complexiteit van de integrale aanpak is het nog niet duidelijk hoe integrale afwegingen zullen uitpakken binnen het ruimtelijke domein en hoe effectief het biodiversiteitsplan zal zijn.

Daarom is het belangrijk dat de raad, ten behoeve van zijn controlerende en kaderstellende rol, regelmatig wordt geïnformeerd over de voortgang en de effectiviteit van het biodiversiteitsplan;

De motie verzoekt het college om via een Jaarbrief ‘Biodiversiteit’ de raad jaarlijks te informeren over de stand van zaken op het gebied van biodiversiteit(bevordering) in Zutphen en over de voortgang en resultaten van het biodiversiteitsplan.

Deze is door de raad aangenomen.

Voorkomen van biodiversiteitsverlies bij ruimtelijke ontwikkelingen en inrichtingsprojecten

Het amendement stelde voor het volgende stukje tekst toe te voegen:

“Bij ruimtelijke ontwikkelingen en inrichtingsprojecten wordt schade aan de daar op dat moment aanwezige flora en fauna zo veel mogelijk voorkomen. Hetzelfde geldt voor de bomen in de directe omgeving van het desbetreffende plan. In dergelijke gevallen wordt hiervoor een ‘werkprotocol zorgvuldig handelen’ opgesteld. Indien mogelijk worden voor de aanwezige dieren vervangende rustplaatsen en/of habitats ingericht”.

De strategie van het Biodiversiteitsplan is om er voor te zorgen dat bij ruimtelijke ontwikkelingen en inrichtingsprojecten de biodiversiteit er per saldo op vooruit gaat. Meestal gebeurt dat in de vorm van een landschappelijke inrichting die rekening houdt met de aanwezige natuurwaarden. Dergelijke plannen hebben echter tijd nodig om tot rijping te komen. Deze aanpak voorkomt niet dat door de werkzaamheden, bijvoorbeeld het bouwrijp maken van een terrein, op de korte termijn biodiversiteitsverlies ontstaat. Dit amendement beoogt dergelijk biodiversiteitsverlies zo veel mogelijk te voorkomen, enerzijds door een gericht werkprotocol dat dieren op het terrein op basis van de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming beschermt en anderzijds door mitigerende maatregelen voor de korte termijn.

Dit amendement is verworpen.

Betere bescherming zeldzame soorten en populaties

In het Biodiversiteitsplan was nauwelijks aandacht voor de zeldzame en bedreigde soorten in deze gemeente. Daarom werd het college middels deze motie verzocht om:

het Biodiversiteitsplan aan te vullen met een actie om zeldzame en bedreigde soorten en populaties binnen onze gemeentegrenzen beter in kaart te brengen, daarbij uitdrukkelijk samen te werken met de diverse (amateur)soortdeskundigen en natuurorganisaties die deze gemeente rijk is en een dergelijke actie periodiek te herhalen om de verspreidingsgegevens actueel te houden.

Daarnaast werd er gevraagd om in aanvulling op bestaande instrumenten en voor zover deze soorten niet al via een andere weg worden beschermd, een protocol te ontwikkelen dat zeldzame en bedreigde soorten een adequate bescherming biedt bij werkzaamheden in de sfeer van beheer en onderhoud én bij projecten in de sfeer van ruimtelijke ontwikkelingen en inrichting.

Deze motie is aangenomen!

Diervriendelijk beheer van openbaar groen

Het amendement stelde voor om het volgende stukje tekst toe te voegen:

“Voor het beheer van openbaar groen worden geen grazers ingezet.”

Het vermijden van het gebruik van grazers voor het beheer van openbaar groen is een positieve stap om ervoor te zorgen dat dieren niet worden blootgesteld aan onnodige stress of leed bij dergelijke werkzaamheden.
Dit toont een respectvolle benadering ten opzichte van dieren en draagt bij aan een ethisch verantwoord beheer van openbare ruimtes.

Amendement is verworpen.

Gerelateerd nieuws

Dierenmishandeling beter in zicht door bijdrage PvdD

In de raadsvergadering afgelopen 29 januari is het Intergraal Veiligheidsplan (IPV) besproken. Een nodig plan waarin Zutphen ...

Lees verder

Zutphen heeft een Klimaatadaptatie Strategie

Vandaag is het klimaatadaptie strategie door de raad vastgesteld. In het hitteplan werd geen verwijzing gedaan naar dieren. D...

Lees verder