Reactie op de voor­jaarsnota 2023


30 juni 2023

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren is blij met deze voorjaarsnota. Het is een overzichtelijk document en we zien dat er veel voor ons belangrijke thema’s en herkenbare zorgen in terug te lezen zijn.

We zijn onder andere blij dat we kunnen lezen dat onze natuurlijke omgeving op waarde wordt geschat en dat er bij herinrichting, uitbreiding of inbreiding natuurinclusief wordt ontwikkeld waarbij groen een volwaardig uitgangspunt krijgt. We hopen dat deze passage in het document impliceert dat bij bebouwing of bij gebiedsontwikkeling de natuurwaarden die al aanwezig zijn, worden gehandhaafd en beschermd en de plannen daarop worden aangepast. Er wordt bij Helbergen 2 nu wel een aanpassing gedaan om een eik te behouden. Dat zien we graag meer.

In het verleden hebben wij echter kunnen concluderen dat er wat dat betreft minder goede voorbeelden zijn. Die gaan we hier niet noemen, maar uiteraard houden we, zoals u van ons gewend bent, het scherp in de gaten.

Structurele verhoging van het budget om wortelopdruk te herstellen en zo bomen te kunnen behouden is wat ons betreft een verantwoorde en ook noodzakelijke uitgave. Oude bomen verdienen waardering en zorg.

We zijn erg benieuwd naar de inzet van het verder versterken van de natuurwaarden en naar het biodiversiteitsplan. We zijn tevens benieuwd naar hoe de natuur bewustwording in 2024 zal worden vormgegeven.

In programma 1 “politiek dichtbij" wordt er gesproken over het zorgvuldig oppakken van zaken en over transparantie. Communicatie moet duidelijk, efficiënt, toegankelijk, inclusief en betrouwbaar zijn en inwoners krijgen meer invloed op de dingen die in hun gemeenschap gebeuren.

In aantal gevallen kun je de conclusie trekken dat dat niet het geval is geweest en dat we daarin ernstig in gebreke zijn gebleven. We willen hierbij specifiek refereren aan de bewonersbijeenkomst over de Polsbroek en de bewonersparticipatie bij Helbergen 2.

Bij de Polsbroek hebben we grote zorgen over de ontwikkeling van de openbare ruimte. Dit mag nooit ten koste gaan van de bijzondere omgeving aldaar.

Alhoewel er budget wordt vrijgemaakt voor buurtsportcoaches in het kader van gezondheidsbevordering, kunnen we nergens lezen dat er plannen zijn om gezond voedsel te promoten. Essentieel lijkt ons, omdat een kwart van de jongvolwassenen in Nederland lijdt aan overgewicht.

Een lange termijn visie en daarmee het toekomstbestendig maken van onze gemeente is een belangrijke opgave. We juichen het initiatief om een toekomst festival te organiseren van harte toe. We hopen dat alle aspecten die belangrijk zijn voor een gezonde en fijne toekomst voor alle leven in onze gemeente aan bod komen. Ook het initiatief om een “groenpunt” te starten in samenwerking met Mede juichen we van harte toe. We zijn heel benieuwd naar de uitwerking en of het mensen kan overtuigen hun tuinen daadwerkelijk te vergroenen en te ontstenen.

We dienen een motie in over de aankoop van het zorgvuldig opgebouwde vogelbosje op de hoek van de Berkelsingel en de Coehoornsingel dat door Rijkswaterstaat is ontruimd en binnenkort te koop wordt aangeboden. Bewoners willen het heel graag zelf herstellen. Als het vogelbosje in eigendom komt van de gemeente is er ook een garantie dat de volwassen bomen die op het perceel staan verzorgd en behouden blijven.

Dieren maken deel uit van onze samenleving. De wettelijke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de gemeente raken op tal van onderwerpen aan de belangen van dieren. Omdat het verschillende beleidsterreinen beslaat is het belangrijk dat dierenwelzijnseisen worden vastgelegd in 1 dierenwelzijnsnota. Zo’n nota biedt overzicht, duidelijkheid en richtlijnen. Middels een goed vastgelegd dierenwelzijnsbeleid kan de gemeente méér doen voor dieren en adequaat handelen in het geval van misstanden. In veel gemeentes is er al een goed werkende dierenwelzijnsnota. We dienen een motie in samen met GL, de Stadspartij en Kies bewust lokaal met het verzoek aan het college om ook in Zutphen een beleidsnota op te stellen en vervolgens voor te leggen aan de raad.

Via een aangenomen motie heeft de Partij voor de Dieren, samen met een meerderheid aan partijen, het college gevraagd om naar passende scenario's te komen om de hondenbelasting af te schaffen. Het is immers geen eerlijke belasting omdat het een groep inwoners onnodig onevenredig belast. Helaas, de scenario's waarmee dit college komt, verschuiven simpelweg de lasten van de ene naar de andere groep en is daarom onacceptabel. Zeker gezien het feit dat er genoeg geld in de begroting zit om de afschaffing van deze ouderwetse belasting op te vangen en een sluitend begroting te hebben. Wij betreuren het dat het college niet wil samenwerken met de raad om een ​​verouderde belasting af te schaffen en dit op een eerlijke manier te doen voor alle inwoners. Wij dienen daarom samen met Kies bewust lokaal,de VVD, CDA, SP en Stadspartij een amendement in op de voorjaarsnota om zo een definitief einde te maken aan deze oneerlijke belasting.

Als laatste een suggestie. Het afgelopen jaar zijn onze niet menselijke medebewoners veel ter sprake gekomen tijdens vergaderingen en in debatten en ook wethouders hebben ze regelmatig benoemd. We stellen voor dat er bij de programmabegroting van 2024 een paragraaf komt die specifiek over dieren en dierenbelangen handelt.