Inkoopbeleid plant- en zaaigoed
Indiendatum: 24 nov. 2023
Naar aanleiding van de verworpen motie over SKAL gecertificeerd plant- en zaaigoed hebben we nog een aantal vragen:
Onderschrijft het college het belang van SKAL gecertificeerd plant- en zaaigoed voor het herstel en de versterking van de biodiversiteit?
Is het college op de hoogte van het rapport van PAN NL met betrekking tot gif in planten die regulier gekweekt worden en de impact die dat heeft op de insecten en met name op de bestuivers, die voor een groot gedeelte voor onze voedselvoorziening zorgen?
80 procent van het aangekochte plant- en zaaigoed is SKAL gecertificeerd zei de wethouder in de bespreking van de programmabegroting op 6 november jl.. Van welke SKAL geregistreerde bedrijven betrekt de gemeente op dit moment de 80 procent SKAL gecertificeerde zaden, aanplant en jonge bomen?
20 procent van de aanplant is exoot en niet biologisch gecertificeerd. Geldt dat alleen voor bomen of ook voor andere aanplant en/of zaden?
Exoten worden aangeplant omdat ze beter tegen klimaatverandering kunnen. Is het college bekend met SKAL gecertificeerde bedrijven zoals van den Berk boomkwekerijen en van den Oever die exoten en klimaatbestendige bomen kunnen leveren? Is met dit bedrijf of soortgelijke bedrijven contact opgenomen? Zo nee waarom niet?
Indiendatum:
24 nov. 2023
Antwoorddatum: 9 jan. 2024
1. Onderschrijft het college het belang van SKAL gecertificeerd plant- en zaaigoed voor het herstel en de versterking van de biodiversiteit?
Deels. De SKAL-certificering houdt in dat bedrijven biologisch plantaardig teeltmateriaal moeten gebruiken.
In de bebouwde kom gebruiken wij steeds meer exotische bomen die klimaatbestendig zijn. De herkomst van het teeltmateriaal dat gebruikt wordt op de gecertificeerde kwekerijen is niet altijd te achterhalen; dit wordt o.a. geïmporteerd vanuit Oost-Europa.
Binnen het SKAL-certificaat is dit (met ontheffing) mogelijk tee gebruiken door kwekers bij onvoldoende beschikbaarheid van teeltmateriaal. Gezien de grote vraag naar dit plantmateriaal en de beperkte beschikbaarheid in de biologische teelt in West-Europa, wordt er vaak gebruik gemaakt van niet-biologisch moedermateriaal.
Indien wij zouden kiezen voor 100% SKAL-gecertificeerde bedrijven dan vallen ook de lokale/regionale teeltbedrijven af; deze zijn niet SKAL-gecertificeerd. Ook valt een grote boomkweker af die gespecialiseerd is in meerstammigen en bijzondere (klimaatadaptieve) soorten; hiermee wordt het lastiger om een divers sortiment samen te stellen. Deze laatste is overigens wel ‘On-the-way-to-PlanetProof’-gecertificeerd.
2. Is het college op de hoogte van het rapport van PAN NL met betrekking tot gif in planten die regulier gekweekt worden en de impact die dat heeft op de insecten en met name op de bestuivers, die voor een groot gedeelte voor onze voedselvoorziening zorgen?
Ja, wij zijn op de hoogte van de schade die insecticiden opleveren voor insecten. Daarom wordt ook zoveel mogelijk gekozen voor gecertificeerde teeltbedrijven die tijdens de teelt in hun eigen bedrijfsvoering niet of nauwelijks insecticiden gebruiken.
3. 80 procent van het aangekochte plant- en zaaigoed is SKAL gecertificeerd zei de wethouder in de bespreking van de programmabegroting op 6 november jl.. Van welke bedrijven betrekt de gemeente op dit moment de 80 procent SKAL gecertificeerde zaden, aanplant en jonge bomen?
Dit is bedrijfsvoering; desgewenst wil team Beheer en Onderhoud dit in een persoonlijk onderhoud toelichten.
4. 20 procent van de aanplant is exoot en niet biologisch gecertificeerd. Geldt dat alleen voor bomen of ook voor andere aanplant en/of zaden?
Dit geldt alleen voor bomen.
5. Exoten worden aangeplant omdat ze beter tegen klimaatverandering kunnen. Is het college bekend met SKAL gecertificeerde bedrijven zoals van den Berk boomkwekerijen en van den Oever die exoten en klimaatbestendige bomen kunnen leveren? Is met dit bedrijf of soortgelijke bedrijven contact opgenomen? Zo nee waarom niet?
Ja, dit zijn een aantal van onze vaste leveranciers.
Het plantgoed (bomen, heesters, vaste planten) nemen we op dit moment voor 80% af bij SKAL-gecertificeerde bedrijven. De overige 20% hebben deels een ‘On-the-way-to-PlanetProof’-certificering wat inhoudt dat zij produceren volgens bovenwettelijke eisen gericht op vermindering van de milieubelasting op het gebied van gewasbescherming, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, water, energie en afval.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bokbierdag
Lees verderPlanten en dieren in gesloopt gebouw?
Lees verder