Meldpunt Vuurwerk Zutphen


Help mee de overlast in kaart te brengen

Inwoners van Zutphen kunnen hier een melding achterlaten van vuurwerk in hun omgeving. De resultaten van dit meldpunt wil de Partij voor de Dieren Zutphen gebruiken om de urgentie van een vuurwerkverbod nogmaals onder de aandacht te krijgen.

Dit jaar is er in Zutphen nog geen algeheel vuurwerkverbod, terwijl er steeds meer gemeentes zijn die deze keuze wel maken. Dit jaar zijn dat er 12, waaronder Apeldoorn en Nijmegen. Volgende jaren zal dit aantal zeker stijgen, blijkt uit een recente rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten. Zo heeft in Gelderland Arnhem nu al besloten vanaf de jaarwisseling in 2023 een vuurwerkverbod in te stellen.

Het harde geknal in de weken richting de jaarwisseling zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen op straat en in hun eigen buurt. Dieren raken in paniek en er zijn veel voorbeelden van dieren die gewond raken door het onverantwoord afsteken van legaal en illegaal vuurwerk.

Daarnaast moeten er jaarlijks miljoenen kilo’s vuurwerkafval worden opgeruimd. Afval dat zeer giftig is voor dieren, natuur en milieu.