Over de motie 'Duurzame cadeautjes'


14 oktober 2024

Voorzitter,

We snappen dat deze motie weerstand gaat oproepen. We begrijpen ook heel goed dat als je aan gewoontes of tradities komt van mensen dat er in eerste instantie veel verzet is. Tradities geven nou eenmaal houvast, duiding en plezier. En even voor de duidelijkheid. We zijn geen moralisten. En we willen ook geen micromanagement doen op het gebied van natuur en milieu. We staan voor een leefbare aarde voor iedereen nu en in de toekomst. Volgens ons is er geen hoger doel. Soms moet je kleine bewegingen maken om de raderen te laten draaien.

De Partij voor de Dieren is niet tegen tradities. Laat daar geen misverstand over bestaan, zeker als het gaat om uitingen van saamhorigheid, mededogen, waardering en genegenheid. Maar als tradities: mensen, dieren, het klimaat en de natuur schaden dan moet je ons inziens op zoek naar alternatieven die hetzelfde beogen, maar geen leed veroorzaken en niet of minder schadelijk zijn en natuurlijk minstens even leuk of zelfs leuker. Dat heet in de volksmond een upgrade.

Er is een reclame slogan “ Zeg het met Bloemen!”

Maar wat zeg je nu eigenlijk met bloemen?

Dat fleurige bosje bloemen op tafel heeft grote gevolgen

Zo zorgt een gemiddelde bos voor 4kg CO2 uitstoot. Dat komt volgens Milieu Centraal vooral door verwarming en belichting in de kassen, het invliegen uit andere landen of de teelt op potgrond.

Naast negatieve klimaatimpact zorgt de bloementeelt ook voor minder biodiversiteit. Op veel bloemen zijn bestrijdingsmiddelen te vinden, die dodelijk zijn voor insecten. Die kleine diertjes zijn ook nog eens van essentieel belang voor ons eigen voortbestaan. ( doe je het niet voor een ander, doe het dan voor jezelf)

Bloemen worden veelvuldig bespoten met heel veel soorten landbouwgif. Een derde van het gif dat gebruikt wordt om bloemen te beschermen tegen plagen is wegens gezondheids- en milieurisico’s in de EU al verboden. Toch komen ze met de import uiteindelijk in de bloemen en in onze vazen.

Dat is omdat een groot deel van de snijbloemen die in Nederland worden verkocht, uit het buitenland komt. Zoals bijvoorbeeld uit Afrika en Zuid Amerika. Daar mogen telers bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland verboden zijn. Mensen die werken in de bloementeelt aldaar ondervinden daarvan gezondheidsschade en zo blijkt recentelijk ook dat bloemisten in Europa ernstige gezondheidsschade ondervinden. Bloemen houden zodoende ook niet echt van mensen. Voor wat betreft de duurzaamheid, bloemen in een vaas staan er hooguit EEN week voordat ze verwelken en weggegooid worden. Dit betekent een grote berg afval dat in de groene container beland, inclusief gif.

Volgens de partij voor de Dieren kan dat beter. Laten we deze traditie een upgrade geven en tevens de weggooicultuur bestrijden en ons profileren als echt duurzame gemeente.

Duurzame cadeautjes zijn er te kust en te keur. Ook bij onze lokale ondernemers. Hoe fijn is het om deze ondernemers te ondersteunen en iets te geven en te krijgen waar je lang plezier van hebt en minder schade berokkend en waar je net zo blij of misschien wel veel blijer van wordt dan van een bosje bloemen.

De Partij voor de Dieren zou graag willen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en in plaats van bloemen voortaan bij gelegenheden duurzame cadeautjes geeft. En als alleen bloemen op zijn plaats zijn zorgt voor Nederlandse geteelde biologische bloemen van de koude grond.

In de natuur- en duurzaamheidseducatie spreken we over een ecologisch rugzakje als het gaat om de impact van bepaalde producten in de zin van grondstoffen, de delving ervan, de productie en het vervoer en de schade die ze aanbrengen aan mens en dier, de natuur, het milieu en aan het klimaat. Hoe zwaarder, hoe slechter. Het rugzakje van een bosje bloemen is vaak loodzwaar.