Klimaat nood­toe­stand


26 februari 2024

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren heeft het al vaker aangekaart. We leven in een ongekende crisis. De grootste bedreiging voor de mensheid en het dierenrijk die we ooit hebben meegemaakt. Deze motie is niet bedoeld om mensen bang te maken en is ook niet bedoeld als symbool, maar wel als duidelijk signaal. Ongeveer 70 procent van de kinderen en jongeren maakt zich zorgen om klimaatverandering: angst en verdriet worden bij de kinderen genoemd als hun meest voorkomende gevoelens; sommigen liggen er letterlijk wakker van. Die gevoelens kunnen we als politiek niet in de wind slaan. Het is aan onze generatie om de aarde leefbaar te houden. ( ik wijs nog maar eens op die stoel)

Een belangrijke stap is de ernst van het probleem officieel te benoemen en te erkennen.

We moeten ons goed voorbereiden, maar aan de andere kant ook voldoende maatregelen treffen om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken. En die zijn veelvuldig en veelzijdig Het gaat om de inrichting van ons leven, de manier waarop we ons en onze spullen en levensmiddelen produceren verpakken en verplaatsen en alles wat we aanschaffen, gebruiken, delen, verbruiken, verspillen en hergebruiken tot aan ons voedingspatroon. We zullen ons op meerdere vlakken moeten aanpassen om erger te voorkomen.

Misschien is het ook wel zinvol als we stoppen met de klok als metafoor om deze ernstige situatie aan te duiden. Volgens de VVD is het half twaalf, op zich ook best wel laat. Sommige klimaatwetenschappers hebben het over 5 voor twaalf, sommigen over 2 voor twaalf en sommigen zeggen zelfs dat het 1 voor twaalf is als ze de spoedige onomkeerbaarheid en de catastrofale gevolgen van klimaatverandering willen duiden. In de klimaatadaptatie strategie wordt gesproken over 5 OVER twaalf, voor het klimaat. Als we de metafoor en de symboliek van de klok moeten volgen, dan we zijn dus echt te laat. Hoeveel te laat kan het worden voor we definitief te laat zijn; kwart over twaalf? 10 over half een?

De Partij voor de Dieren stelt voor om de klimaatverandering als noodtoestand te classificeren en daarmee beter dan met die onduidelijke symbolische klok, de ernst ervan te onderkennen en te onderstrepen. Niet als symbool, zoals ik al zei, maar een oprechte niet mis te verstane erkenning en opgave. Zodat we bij alle dossiers en alle beslissingen de gevolgen voor het klimaat scherp op het netvlies hebben en concrete en noodzakelijke aanpassingen kunnen doen.

De Verenigde Naties hebben overheden wereldwijd gevraagd om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Veel steden in Nederland, zoals Amsterdam, Groningen, Haarlem, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam, kondigden de klimaat-noodtoestand al af. In veel andere steden zijn er petities gestart om gemeentes aan te moedigen hetzelfde te doen.

Dictum:

De raad spreekt uit:

Namens de gemeente Zutphen de noodtoestand voor het klimaat uit te roepen.