Biodiversiteitsplan 2023
Voorzitter, U kent vast nog wel dat liedje van:
The head bone connected to the neck bone, the neck bone connected to the shoulder bone, En zo helemaal door tot de toe bone.
Dit liedje gaat over de samenhang van het menselijk lichaam. Maar het is ook een loflied op de natuur, waarin alles met elkaar verbonden is. Wij noemen dat wat droogjes, habitats, ecosystemen en biodiversiteit. Maar waar het in essentie om gaat is het leven zelf.
Want, zonder bescherming van habitats geen ecosystemen. Zonder ecosystemen geen biodiversiteit. En zonder biodiversiteit geen zuurstof, geen voedsel, geen drinkwater en geen stabiel klimaat.
Wij zijn als mensen, met onze drukke agenda’s, zo gefocust op onze eigen behoeften. Wij zijn druk met het hoofd boven water houden in de complexe samenleving die wij zelf hebben gecreëerd. Hierdoor hebben we nauwelijks tijd om bewust bij deze elementaire samenhang stil te staan.
- Maar om het zacht te zeggen zijn wij als dominante soort niet erg netjes omgegaan met dat wat ons leven mogelijk maakt:
De exploitatie van natuurlijke hulpbronnen;
Het buitensporig landgebruik voor de intensieve landbouw, de vee-industrie en stedelijke ontwikkeling;
vervuiling
Dit alles heeft geleid tot de degradatie van ecosystemen, en een groot verlies aan biodiversiteit.
Inmiddels is een wereldwijde uitstervingsgolf nauwelijks meer af te wenden en als we naar Nederland kijken, is de biodiversiteit van oorspronkelijk hier voorkomende soorten met 85%! al afgenomen.
Het is daarom noodzakelijk dat we vanavond met elkaar kunnen spreken over het belang van het bevorderen van onze lokale biodiversiteit. En, voorzitter, de PvdD ziet in het biodiversiteitsplan voldoende positieve punten om voor te kunnen stemmen. Bijvoorbeeld:
- dat biodiversiteit vanaf de beginfase van ruimtelijke processen wordt meegenomen;
- En dat er wordt ingezet op een natuurvriendelijke inrichting zodat wilde dieren en planten kunnen floreren.
- dat er aandacht komt voor de basiskwaliteit van natuur;
- En dat natuurinclusief ontwerpen de norm wordt;
Maar Voorzitter, de PvdD is van mening dat er verbeteringen mogelijk en nodig zijn. [Waaronder het volgende:]
Verplaatsing van in het wild levende dieren op wijkniveau: In het plan wordt er ingezet op groene corridors tussen gebieden, maar we zien onvoldoende terug voor de verplaatsingsbehoefte van dieren op wijkniveau. Denk aan egels die drukke wegen moeten zien over te steken en aan amfibieën die in straatkolken vallen en verdrinken. Wij verwachten dat dit in het uitvoeringsplan dat nog volgt zal worden aangepakt.
Wat betreft het beheer openbaar groen: Het college is voornemens om de inzet van grazers voor als onderdeel van het ecologisch bermbeheer op te nemen in het uitvoeringsplan. Dit terwijl de meerwaarde hiervan niet bewezen is. Dus we hebben het eigenlijk over het inzetten van dieren als attractie. Iets waar de PvdD geen voorstander van is.
Om te voorkomen dat deze dieren niet worden blootgesteld aan onnodige stress of leed bij dergelijke werkzaamheden dient de PvdD, samen met Kies Bewust Lokaal, een amendement in op paragraaf 6.3 en die luidt: ”Voor het beheer van openbaar groen worden geen grazers ingezet.“
Voorzitter, dit toont een respectvolle benadering ten opzichte van dieren en draagt bij aan een ethisch verantwoord beheer van onze openbare ruimtes.
Schade aan bestaande habitats verminderen: Wat betreft ruimtelijke ontwikkeling, dat gaat meestal gepaard met de vernietiging van bestaande habitats en voedselbronnen. In Zutphen worden regelmatig gezonde bomen gekapt en gezonde bosages uit de grond gerukt met te weinig aandacht voor de dieren die daar leven. Het biodiversiteitsplan laat nog te veel ruimte hiervoor. Daarom dienen PvdD en GL samen een amendement in, om biodiversiteitsverlies bij ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen. Het opstellen van een werkprotocol om de bestaande flora en fauna te beschermen en het bieden van huisvesting aan dieren in de buurt tijdens de werkzaamheden stimuleert het verblijf in het gebied en vermindert de impact van habitatverlies.
En dan wat betreft de meetbaarheid en effectiviteit van het biodiversiteitsplan: Het plan maakt deel uit van een complex integraal ruimtelijk beleid en is adaptief van aard. Vanwege deze complexiteit is het nog niet duidelijk hoe integrale afwegingen zullen uitpakken binnen het ruimtelijke domein. Ook is de huidige staat van de biodiversiteit in de gemeente nog niet helemaal duidelijk en een completer beeld hangt af van externen en het aantal ontwikkelingen en projectaanvragen, omdat dan pas de noodzakelijke fauna- en flora onderzoeken uitgevoerd worden.
Dit is een complex proces van jaren. Middels een jaarlijkse update krijgt de raad inzicht in de integrale afwegingen, kan hij de effectiviteit van het biodiversiteitsplan beter beoordelen, kan hij inspelen op de ontwikkelingen en indien nodig aanvullende kaders bieden voor een succesvolle uitvoering van het plan. En dus dienen we een motie in samen met Groenlinks waarin we het college verzoeken om: “Via een Jaarbrief ‘Biodiversiteit’ de raad jaarlijks te informeren over de stand van zaken op het gebied van biodiversiteit(bevordering) in Zutphen en over de voortgang en resultaten van het biodiversiteitsplan.”
Betere bescherming zeldzame soorten en populaties: In het Biodiversiteitsplan is nog nauwelijks aandacht voor de zeldzame en bedreigde soorten dus dienen wij de motie vanGl, “Betere bescherming zeldzame soorten en populaties dienen we mede in.” Mede in.
Tot slot: Voorzitter, met deze moties en amendementen hopen wij het dierenwelzijn te verbeteren en bij te dragen aan het realiseren van de ambitie uit het plan.
Want de alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit onderstreept de dringende noodzaak om alles te doen wat we kunnen om de negatieve trends te keren en een duurzamere relatie met de natuur te bevorderen. Alleen dan kunnen we een veerkrachtige toekomst garanderen. Laten we dat zo ambitieus mogelijk oppakken met elkaar.
Dank u wel Voorzitter
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Geen vuurwerk in Natura 2000 gebied
Lees verderKlimaatadaptatieplan 2023
Lees verder